Header image of streamer

Start2Stream

Start met streamen met ALTERNATE!

Breng jij uren door op Twitch, genietend van de gekke online avonturen van al jouw favoriete streamers? Droom jij er bovendien ook stiekem van om zelf een streamingcarrière uit te bouwen? Het kan soms eng lijken om zelf aan het streamen te slaan als je niet weet waar beginnen. Met deze tips word jij binnen de kortste keren de nieuwste Twitch superster!

STAP 1: Maak je set-up streamklaar

Zoals je ondertussen vast al wel weet heb je best veel materiaal nodig voor je begint te streamen. Hoe begin je met de set-up? Je set-up is pas echt klaar als je tijdens het streamen ongestoord kan genieten van de stream. Zoek de beste hoek voor je camera, zet je Stream Deck ergens waar je er vlot aan kan, je microfoon waar hij het beste geluid oppikt en zorg ervoor dat ook de ruimte achter je klaar is om net als jou te stralen!

STAP 2: Start jouw livestream

Gefeliciteerd! Je hebt alle hardware die je nodig hebt om jouw stream te starten. Wat nu?

A. Streaming software installeren

Wij maken graag gebruik van OBS Studio of OBS Live van StreamElements. Met deze software ga je jouw scenes en transities tussen scenes instellen. Je verbindt hiermee ook jouw Twitch (of YouTube, TikTok…) account en je kiest je optimale instellingen. Een handige guide voor Twitch vind je hier.

B. Alerts instellen

De populairste streamers gebruiken alerts op hun stream (via overlay en/of chat) om mensen die volgen, subscriben, raiden, donaten of cheeren te bedanken. De meest voorkomende platforms hiervoor zijn StreamElements of Streamlabs. Wijzelf gebruiken StreamElements. Zij hebben een uitgebreide overlay gallery waar je kant en klare alerts kan kiezen en een overlay creator waarmee je zelf leuke alerts kan bedenken!

C. Chatbots instellen

Zorg voor betrouwbare moderatie. Dit doe je door chatbots in te stellen. Deze kan je ook weer instellen via StreamElements of Streamlabs. Deze bots zorgen ervoor dat je:

  • Custom of standaard commands kan activeren
  • User management taken kan uitvoeren, zoals bv. iemand VIP of moderator status geven
  • Timers kan instellen, dit zijn berichten die bv. elke 30 min in chat verschijnen
  • Leuke gamificatie modules kan instellen zoals !raffle of !gamble
  • Filters kan instellen voor o.a. spam, links, verboden woorden, enorm lange paragrafen, …

D. Aankleden van je Twitch pagina

Zorg ervoor dat je pagina op Twitch.tv zelf ook aangekleed is. Dit doe je door in jouw Creator Dashboard jouw bio en social links in te vullen. Hier kan je ook jouw profielafbeelding, accentkleuren, profielbanners, offline scherm en kanaaltrailer instellen. Vergeet ook je panels niet in te stellen. Hier kan je enkele lijntjes tekst en afbeeldingen plaatsen. Dynamische panels zoals het StreamElements of Streamlabs leaderboard kan je hier ook plaatsen. Sound Alerts zijn ook een leuke toevoeging. Hiermee kunnen jouw kijkers bits of channel points inzetten om een geluid naar keuze af te spelen op jouw stream.

Twitch panels
Elgato streamdeck

E. Stream Deck instellen

Ten slotte moet je ook nog jouw stream Deck instellen! Hoe je dit doet en wat je er op zet is vaak persoonlijke voorkeur. Veel streamers gebruiken hem om o.a. OM te switchen tussen de verschillende OBS scenes, hun microfoon te dempen of ontdempen, Discord te dempen of ontdempen, snel een bepaalde command te activeren of om een clip of highlight te maken. De opties zijn eindeloos! Via de Stream Deck Store kan je extra plugins downloaden om je stream nog meer te customizen. Wist je dat je je Stream Deck ook kan gebruiken wanneer je niet aan het streamen bent? Zo gebruiken designers hem bv. regelmatig om acties in Photoshop of Illustrator uit te voeren.

Ontdek hier onze Elgato Stream Decks.

STAP 3: Gain social awareness

Om te groeien als streamer, moet je publiek ook groeien. Maar hoe pak je dit aan? Er zijn veel manieren waardoor je kan opvallen tussen de menigte. 

Zo is een gezellige Discord server al een eerste stap om dichter bij je fans te komen, die ongetwijfeld vol lof zullen spreken over jouw leuke streams. Door clips, TikToks en YouTube Shorts te maken van je leukste streammomenten en ze te delen op Instagram en Twitter kan je nieuwe kijkers naar je kanaal brengen, waar ze de actie in real time kunnen meemaken. Uiteraard kan je ook behind the scenes content of volledige VODs delen op je YouTube kanaal.

Als je stream afloopt kan je anderen raiden, je doet zo een streamer een plezier en leert weer nieuwe mensen kennen. Vaak doen streamers die geraid worden ook een shout-out die direct linkt naar de pagina van de raider. Zelfs door in de chat van andere streamers aanwezig te zijn en actief te praten val je op. Als je wat streamende vrienden hebt, kan je ook altijd een samenwerking voorstellen. Door samen een leuke stream te doen, kom je weer terecht bij een hoop nieuwe kijkers die mogelijk interesse in je stream hebben.

Ga ook zeker naar events, daar leer je mensen kennen of ontmoet je ze voor het eerst face to face. Ga de sfeer opsnuiven op een beurs, ga naar de opening van zaken die de focus leggen op gaming,… Binnen de kortste keren heb je er niet alleen een boel kijkers bij, maar maak je nog eens vrienden voor het leven ook!

Partners

Corsair
MSI
Sharkoon
Elgato